Carpe Diem

Scouts en Gidsen Carpe Diem Arendonk is onze scoutsgroep, aangesloten bij Scouts en Gidsen Vlaanderen. Dit is het grootste overkoepelde verbond van Vlaanderen met ruim 76.000 leden. Zij zorgen voor een algemene omkadering van onze groep, de verzekering, vorming voor leiding, …
Ondanks onze jonge leeftijd (geboortejaar: 1991) zijn wij met bijna 250 leden één van de grotere groepen in het district.

De werkingen

Met onze 36-koppige leidingsploeg trachten wij elke werking opnieuw een gevarieerd, origineel, avontuurlijk en vooral plezierig programma uit te werken. Wij willen jongeren de kans geven zich te ontplooien op een speelse manier in een vertrouwde vriendengroep. Verder hebben wij voluit gekozen voor een gemengde scoutsgroep. Wij zijn er nog altijd van overtuigd dat dit een meerwaarde biedt voor onze werkingen

Standaard hebben wij elke zondagnamiddag werking van 13.30 tot 17.00. Deze beginnen steevast met de opening aan onze lokalen op het Begijnhof. Daarboven gaan wij elk jaar op groepskamp. Dit gaat traditioneel door van 21 tot 31 juli. Info hierover vind je elders op deze site. Bovendien gaan we per tak ook nog een aantal keer per jaar op weekend.
Alle informatie over werkingen, weekends, andere activiteiten,… vind je terug in ons krantje ‘Carpe Diem’. Dit vind je elders terug op deze site.

Zin om eens te proeven van scouting? Kom gewoon eens een zondag langs.

Takken

Carpe Diem staat open voor alle jongeren tussen 6 en 18 jaar, die zin hebben in superplezante hobby op zondagmiddag… én daarbuiten, want scouting is méér dan zondag.
Om iedereen een uitdaging op maat te kunnen voorschotelen, werken wij in verschillende leeftijdscategorieën, die wij ’takken’ noemen. Wij volgen typisch de tak-structuur die is ondersteund door Scouts en Gidsen Vlaanderen. Dit wil zeggen dat er ondermeer duidelijke doelstellingen zijn per tak, ondersteunde litteratuur en vormingsmogelijkheden voor leiding, gouwweekends… Wij zijn er van overtuigd dat wij zo het meest kwalitatieve programma kunnen voorschotelen aan onze leden. Deze leeftijdsstructuur ziet er als volgt uit:

  • Kapoenen: (1e – 2e leerjaar)
  • Welpen: (3e – 4e leerjaar)
  • Woudlopers: (5e – 6e leerjaar)
  • Sioux: (1e middelbaar)
  • Orion: (2e middelbaar)
  • Givers: (3e – 5e middelbaar)
  • Jins: (6e middelbaar)

A4120G

Wat is dat? Onze groepsnummer. Als je dit zegt in Vlaanderen, weten ze overal dat dit de Scouts en Gidsen Carpe Diem uit Arendonk zijn. Dit kan goed zijn om te weten voor eventuele aankopen in Hopper. Het hangt trouwens ook ergens op je hemd, kijk maar eens goed na.

Scouting is …

Scouts en gidsen leren samenleven in ploeg en steken hun handen uit de mouwen. Op kamp, op tocht en tijdens wekelijkse activiteiten leren ze samen met anderen kiezen en beslissen. Al doende leren ze ook hun plan trekken: vuurtje stoken, eigen potje koken, op avontuur. Scouts en gidsen houden van de natuur en zetten zich in voor elkaar en voor anderen. Scouts en Gidsen Vlaanderen wil in het kader van de vrije tijd bijdragen aan de opvoeding en ontplooiing van kinderen en jongeren; als individu, in groep en binnen de samenleving.

Scouting op maat

Iedereen is anders.

Scouts en Gidsen Vlaanderen maakt geen onderscheid tussen mensen op basis van afkomst, ras, godsdienst, huidskleur, taal, geslacht, status, geaardheid of overtuiging. Binnen scouting blijft dit thema een belangrijk aandachtspunt. Scouts en Gidsen Vlaanderen mag geen gesloten clubje zijn. Scouting is er immers voor iedereen die aan scouting wil doen en moet ook voor iedereen toegankelijk zijn. Daarom doen wij ons best om ook die kinderen en jongeren, waarvoor scouting op het eerste gezicht minder evident lijkt, “op maat” te betrekken bij scouting.

Door het verlagen van financiële drempels, door met bestaande scouts- en gidsengroepen open te staan voor andersvaliden, migranten of maatschappelijk kwetsbaren en door buurtgericht te werken, zetten wij ons actief in voor integratie binnen de samenleving.

Wij zijn scouts en gidsen, meisjes en jongens,
elk met een eigen verhaal. Iedereen kan erbij.
We gaan samen op verkenning en durven tuimelen in het leven.
De natuur is onze troef.
We geloven in onszelf, in elkaar en in iets meer.
We spelen een spel dat niet luchtledig is,
in vrije tijd die niet vrijblijvend is.
Met groot plezier en kleine daden
komen we op voor onze omgeving en
voor een kleurrijk Vlaanderen.
Zo dromen we luidop van gelukkige mensen
in een rechtvaardige wereld.

De groepsleiding.

Warre BruyninckxToon MariënLuka GysDine GeudensOtto JacobsFloris Buijs

groepsleiding: Warre, Toon, Luka, Dine, Otto, Floris